ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Промоција књиге “Срби у Банату (1411-1594)”
Промоција књиге “Срби у Банату (1411-1594)” – два есејистичка погледа, аутора др Ференца Немета и др Милана Мицића, одржана је 24. 01. 2023. године у препуној Барокној сали Градске куће у Зрењанину. У присуству представника Средњобанатског округа, Града Зрењанина и гостију, о књизи су говорили аутори, рецензенти проф. др Снежана Божанић.



Један од аутора ове књиге др Милан Мицић се такође обрати скупу бираним речима:


- Колега Немет је у једном делу свог излагања изнео нешто што нисам знао. То је управо то што је секретар Вука Караџића, Сандић писао у сво сећању, где наводи како му је бака говорила стихове о деспоту Ђурађу Бранковићу и његовом боравку у овом граду, у његовим дворима. Значи, да ми можемо ових годинама обележити годишњицу дисциплине заборава. Можемо причати о томе колико смо тога заборавили, колико смо тога избрисали из памћења и колико тога треба вратити у памћење.


Културно- уметнички део програма су обогатили својим наступом мајка и син, Мирјана Младеновић, вокал и Михаило Младеновић, гитара. Они су извели неколико песама: „Маријо ћеро море, Маријо“, „Суза Косова“, „ Пећка кандила“.



Књига је ауторски рад  др Ференца Немета који је овом приликом са присутнима поделио импресије: - Српски народ се на овом простору јавио као моћан војни чинилац за одбрану јужних граница средњевековне Угарске.


Српски и Мађарски народ се у том периоду, од почетка 15. До краја 16. века, раме уз раме нашао у заједничкој борби против продора Турака у средњу и западну Европу. Ова два народа су сагледавајући у ширем историјском контексту представљала предњу линију одбране хришћанске Европе рекао је Др Немет.


Н.Јоњев


Фото-Историјски архив Зрењанин

sr_RSSerbian