ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Звонко Вујин- Џентлмен у рукавицама
Звонко Вујин је бивши боксер зрењанинског "Баната" и један од најбољих спортиста бивше Југославије. Заслужни је спортиста те бивше државе, првак државе био је четири пута. Првак Балкана био је 1966. године, а 1967. и 1971. вицешампион.
На Медитеранским играма у Напуљу (1963. године) освојио је треће место и бронзану медаљу, док је у Тунису (1967. године) постао првак Медитерана. Вицешампион Европе био је на првенству у Риму (1967. године). На Олимпијади у Сиудад Мексику (1968. године) освојио је бронзану медаљу (прва олимпијска медаља за југословенски бокс), а исти успех поновио је и на Олимпијади у Минхену (1972. године). Освајач је свих трофеја на интернационалним турнинима у Југославији.


Звонко Вујин преминуо је у Зрењанину 8.12.2019.године. Најстарија хала спортова у Србији "Медисон" у Зрењанину, убудуће ће носити име Звонимира Звонка Вујина, боксерског шампиона, освајача првих олимпијских медаља на наш бокс.Хала спортова "Медисон" је отворена пре скоро шест деценија управо бокс мечом. Највише гледалаца је долазило својевремено због бокса и Звонимира Вујина.


"Јако је битно да истакнемо и олимпијске успехе наших спортиста, наше параолимпијце и посебно оне вредности које они имају као људи, који су промовисали свој град и своју државу", каже Симо Салапура, градоначелник Зрењанина. Вујин је рођен 1943. а преминуо 2019. године. Током каријере био је члан само једног клуба, зрењанинског "Баната", а за репрезентацију је наступио 57 пута.   Н.Јоњев

sr_RSSerbian