ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Милан Галић- југословенска и зрењанинска фудбалска легенда

Милан Галић је рођен 1939. године у селу Малешевци, код Босанског Грахова и припада плејади најистакнутијих фудбалера СФРЈ. Каријеру је почео у зрењанинском "Пролетеру", за који је наступао у периоду од 1949. до 1959. године.

 

 

"Партизан" је био бржи од "Војводине" и овај талентовани фудбалер се обрео у црно-белом дресу. Са екипом "Партизана" у неколико наврата је тријумфовао у домаћем првенству и Купу. Већ на дебију у дресу најбоље државне репрезентације, заиграо је на завршном турниру Олимпијских игара, у Риму, 1960. године. Југославија је победила Данску, резултатом 3:1, а  Милан је постигао водећи гол.

 

 

 

 

Исте године је био наш најбољи играч на првом европском првенству у фудбалу, на којем је Југославија освојила титулу вицешампиона, након пораза од СССР-а у финалној утакмици.  Милан Галић је довео Југославију у вођство у 42. минуту, али су "баћушке" извојевале победу "на мишиће". Ипак, за утеху, Милан Галић је освојио ласкаву титулу најбољег стрелца шампионата.

 

 

На Светском првенству у Чилеу, у лето 1962. био је стандардни члан репрезентације Југославије, која је остварила сјајан успех, освајањем четвртог места. У дресу наше репрезентације одиграо је 51 утакмицу и постигао 37 голова.

 

 

 

 

Круна његове фудбалске каријере свакако је наступ на финалној утакмици Купа европских шампиона, у Бриселу 1966. године. "Партизан" је био врло близу историјског успеха, освајања титуле првака Старог континента, али је мадридски "Реал", предвођен чувеним Амансиом, на крају тријумфовао резултатом 2:1. Остаје за памћење најбоља екипа у историји црно-белих: Шошкић, Јусуфи, Михајловић, Бечејац, Расовић, Васовић, Бајић Ковачевић, Хасанагић, Галић и Пирмајер.

 

 

Из "Партизана" је отишао 1969. године, да би остварио запажену интернационалну каријеру, а успео је стећи и диплому правника. Дуго година је обављао дужност секретара у ФС Југославије. У историји нашег фудбала Милан Галић заузима место у самом играчком сазвежђу, одмах поред Драгана Џајића, Бранка Зебеца и Стјепана Бобека.

 

sr_RSSerbian