ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Град Зрењанин остварио значајну енергетску уштеду
Према првим извештајима Зрењанин је, уз Београд, Сремску Митровицу и Суботицу, један од градова у ком су остварене највеће енергетске уштеде.

Градоначелник Симо Салапура  подсетио је да је средином септембра оформио Радну групу за рационализацију потрошње електричне и топлотне енергије. У раду те групе, поред његових сарадника, учествују и представници ЈП “Електропривреда Србије”-Електродистрибуције Зрењанин, “Термоелектране - топлане” Зрењанин, ЈП “Градска топлана”, Јавног предузећа за урбанизам, Регионалне привредне коморе Зрењанин и Одељења за привреду Градске управе.

Та Радна група формирана је  са циљем да се оствари планирана уштеда од 15 одсто у предстојећем периоду. Према речима Салапуре, Град Зрењанин је и у претходном периоду инвестирао милионске динарске износе у побољшање енергетске ефикасности.


Наиме, за замену котлова у неколико школа уложено је 40 милиона динара, а замењена је и столарија на неколико школских објеката у граду и насељеним местима, што се директно одражавана уштеду енергије већ у првој грејној сезони.


Током 2021. године, Град Зрењанин је расписао  јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације, а тицао се замене спољних прозора и врата, са пратећим грађевинским радовима, као и замене котлова на природни гас у кућама које поседују систем централног грејања. На тај јавни позив пријавио се велики број грађана, а услове је испунило 97 њих заинтересованих за замену котлова и 188 за замену прозора и врата. енергетску санацију определио. За ту намену Град Зрењанин је заједно са средствима Министарства рударства и енергетике определио  22,9 милиона динара.


  Ове године за ту намену Град је издвојио још више средстава. Средства за сунфинасирање мера износе близу 30 милиона динара, од којих су 15 милиона динара буџетска средства локалне самоуправе, а 14,5 милиона динара износи субвенција Министарства рударства и енергетике Републике Србије, преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности.


Извор- Град Зрењанин

sr_RSSerbian