ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Крупањ – културно – историјски и природни бисер Рађевине
Општина Крупањ припада Мачванском управном округу и налази се у западној Србији, смештена у долини Јагодње, Борање и Соколских планина. Богата природним ресурсима и културно историјским наслеђем представља идеално место за одмор како оних који желе мир и тишину, тако и оних који слободно време желе да проведу бавећи се неком врстом активности, планинарење и бициклизам.  

Центар Крупња  


Крупањ се може похвалити нетакнутом природом, која код посетилаца изазива дивљење и жељу за поновном посетом. Кроз општину протичу пет река, а у самом центру Богоштица, Кржава и Ликодра састају се у једну чинећи чувени „Мегдан Крупња“ на којем се мештани често окупљају.

- На те три речице у центру постоје 20 мостова, а на територији целе општине чак њих 100 и зато се неретко каже да је Крупањ српска Венеција - објашњава директор Туристичко - спортске организације општине Крупањ Младен Стефановић.

Раме уз раме са пољопривредом, туризам чини примарну грану привреде у овој општини, а локална самоуправа је целу Стратегију развоја усмерила на њен развој. С тим у вези протеклих година приметна су бројна улагања у спортски, верски, културни и сеоски туризам како би се привукао што већи број посетилаца како домаћих тако и оних из иностранства.


 

Видиковац „Перуника“, планина Јагодња  


Захваљујући богатом културно - историјском наслеђу које Рађевина поседује на скоро сваком од 342 километра, колико је велика Општина, Крупањ је од марта 2020. године и званично проглашено као туристичко место. Међу најпознатијим споменицима културе у Крупњу налазе се Мачков камен, Соко град познат под називом „Султанова невеста“ због своје неосвојивости, комплекс „Столице“ и „Бела црква“, стара апотека, болница, стара и нова црква Вазнесења Господњег задужбина краља Александра Карађорђевића у оквиру које се налази и костурница, Рађев камен, гроб легендарног витеза Рађа по којем цела област носи назив Рађевина, и још много других.

 

- Ми Крупањци често користимо крилатицу да је Рађевина да рађа, а Крупањ да буде крупно - каже наш саговорник. Када питате Крупањце одакле почети са упознавањем ове прелепе варошице, одговор ће увек бити исти „од Мачковог камена“, место које је обележило српску историју, али и Рађевског краја.  


Комплекс Мачков камен, планина Јагодња  

 

На планини Јагодња, кота 923 познатија као Мачков камен, у септембру 1914. године одиграла се једна од најкрвавијих битки у Првом светском рату.

 

- На овом месту сукобиле су се српска и аустоугарска војска из које су обе стране изашле са великим губитцима, а у историји нашег народа она је упамћена и као битка официра - објашњава Младен Стефановић.

 

Важно је напоменути да је у овом сукобу учествовао и сам принц Ђорђе Карађорђевић, син краља Петра Карађоррђевића, и наша чувена сликарка Надежда Петровић, у функцији лекара. На месту страдања, сада се налази спомен - костурница у којој се налази фреска Богородице са Исусом Христом у наручју и пар примерака пушки кориштених у битци, а испод ње се и даље налазе кости српских војника који су своје животе дали за слободу свог народа.

 

Данас Мачков камен је место окупљања многих мештана Крупња и Љубовије који првенствено долазе да одају пошту страдалим сународницима, али и да уживају у прелепој нетакнутој природи са породицом и пројатељима.

 

На овој локацији, према најавама председника општине Крупањ Ивана Исаиловића у плану је изградња велелепног спортског комплекса, који ће у свом саставу имати смештајне капацитете, отворене и затворене базене, терене и друге садржаје.

 

- Овом приликом, позивам све да дођу у Крупањ, да га упознају и пруже му шасну да им буде најбољи домаћин - поручује Младен Стефановић.


Крупањци поручују - у Крупањ дођете као гост, а одете као пријатељ!    

  


Љ.Марковић

sr_RSSerbian