ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Капитално улагање за Специјални резерват природе „Царска бара“
  Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег уручио је данас уговор вредан пет милиона динара представницима Установе  „Резервати природе Зрењанин“ – Специјалном резервату природе „Царска бара“, за суфинансирање пројекта „Чувамо природу, штитимо Царску бару“.

Ерцег је подсетио на то да је ресорни секретаријат ова средства издвојио у оквиру конкурса намењеног суфинансирању  пројеката – за капитална улагања, која реализују управљачи заштићених подручја на територији АП Војводине у 2022. години.

-Циљ конкурса је унапређење управљача заштићеног подручја, а Секретаријат је у овом конкурсном циклусу капитално улагање усмерио у Специјални резерват природе „Царска бара“. Средства ће бити употребљена за изградњу осматрачнице и видиковца и за куповину неопходне опреме која треба да побољша рад управљача, односно њихових чувара природе који се старају да ово заштићено добро буде очувано у складу са свим еколошким стандардима и стандардима природе- истакао је секретар Ерцег.

Он је указао на то да ће осматрачница и видиковац представљати значајну туристичку инфраструктуру по угледу на резервате природе и националне паркове широм света. Унапређење овог подручја допринеће томе да управљач може да прими већи број туриста, љубитеља природе и ђака, и да организује непосредне едукације.

„Специјални резерват природе ′Царска бара′ је резерват природе који лежи између три града – Београда, Новог Сада и Зрењанина, у међуречју Тисе и Бегеја. Ово место карактеришу изузетне природне лепоте и богата флора и фауна са 500 биљних врста и 250 врста птица“, подсетио је Ерцег и додао да очување овог резервата природе од међународне важности заштићеног Рамсарском конвенцијом представља важан задатак за нашу покрајину.

Ресорни секретар је је истакао да ће наредни период бити изазов за реализовање нових пројеката којима треба ојачати рад управљача заштићених подручја и што боље се заштитити од евентуалних  штетних последица, попут пожара који су се у претходном периоду догодили управо на овом подручју.

Директор „Резервата природе Зрењанин” Дејан Јованов истиче да је ово велика помоћ за Установу, као и за Специјални резерват природе „Царска бара“.

-Средства која смо добили од ресорног секретаријата искористићемо за изградњу осматрачнице и видиковца, као и за куповину новог катамарана, који ће у великој мери побољшати туристичку понуду овог заштићеног подручја. Посебно је важно то што ћемо набавити и двоосовинску приколицу са противпожарном опремом, јер сматрамо да ће пожари у будућности бити једна од највећих опасности по заштићена подручја, нарочито оваква као што је Царска бара, као и опрему за моторни чамац која ће нам омогућити много бржи излазак на терен- истакао је Јованов и додао да ће милион динара, са колико учествује ова установа, бити утрошено за два „Јамахина“ мотора у циљу што ефикаснијег чуварског надзора.Влада Војводине

sr_RSSerbian