ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Промовисан пројекат “Паметни систем прикупљања амбалажног отпада” у Зрењанину
Град Зрењанин промовисао је пројекат “Паметни систем прикупљања амбалажног отпада”. Зрењанин је први град у Србији у ком ће овакав систем почети да се примењује, а на укупно 12 локација у граду, јавним површинама и продајним објектима ИДЕА и РОДА, постављени су брендирани рецикломати за сакупљање амбалаже.

Основна идеја пројекта се заснива на иновативном приступу и ИТ решењу - одлагањем амбалаже, означене налепницом “Рециклирај” и јединственим кодом за свако паковање, корисници ће, кроз апликацију за мобилни телефон, бити у могућности да прате сваку појединачну јединицу коју убаце, и за одређени број сакупљене амбалаже остваре попусте у одабраним малопродајним објектима, чиме се стимулише даља рециклажа. Пројекат обухвата четири врсте амбалаже заступљене на тржишту – алуминијумске лименке, Тетра Пак, стаклену и ПЕТ амбалажу.

“Систем паметног сакупљања амбалажног отпада” је пројекат који се спроводи кроз програм развојне сарадње са приватним сектором девелоППП немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а заједнички га спроводе ГИЗ и водећи партнер Балл Паковања Европа, Секопак, Солагро Смарт Рецyцлинг, Мерцатор-С И РЛГ. Пројекат се спроводи у сарадњи са НАЛЕД-ом, Рецан Фондацијом - Свака лименка се рачуна и компанијама Цоца-Цола Хеллениц, Царлсберг, Тетра Пак и Књаз Милош.


Извор и фото- Град Зрењанин

sr_RSSerbian