ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележен дан ослобођења Зрењанина у Другом светском рату

Полагањем венаца на спомен-обележја, пријемом за представнике амбасаде Руске Федерације у Србији, гарнизона Војске Србије у Зрењанину и Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата у Градској кући, и пригодном изложбом у Народном музеју, јуче је обележена  78. годишњица од ослобођења града у Другом светском рату.


Обраћајући се на церемонији испред споменика Жарку Зрењанину, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је дан ослобођења у Другом светском рату један од судбоносних датума из прошлости града Зрењанина.
- То је датум када је на овом простору побеђен фашизам, када је отерано највеће зло у историји човечанства, које је однело милионе жртава и изазвало до тада незамислива страдања читавих народа. Зрењанин је ослобођен 2. октобра 1944. године, захваљујући неустрашивим војницима Црвене армије и банатских партизанских одреда из састава Народноослободилачке војске Југославије. Вишедневне борбе с последњим снагама окупатора биле су тешке и мучне. У њима је животе положило 220 бораца Црвене армије, којима смо и данас, као и свих претходних година, одали посебну почаст за оно највредније што су оставили нашем народу и нашој земљи - своје животе. Хиљадама километара далеко од свог завичаја, остали су на вечној стражи у нашем граду и брига о местима на којима они почивају наша је света дужност и обавеза - поручио је Салапура и додао да је данас цвеће положено и на споменик у парку код Културног центра.
- На шездесету годишњицу од преноса њихових остатака у заједничку гробницу на Багљашу, обновили смо и овај споменик и посебно истакли натпис на њему: “Слава херојима палим у борби против фашизма 1944. године”. Успомену на људе и догађаје из оба светска рата негујемо и чувамо и кроз обнову споменика и подсетићу да смо у претходне четири године обновили осам споменика из Другог светског рата и уредили простор око још неких, као и да је обновљено и више обележја из Првог светског рата - рекао је градоначелник.
Извор и фото- Град Зрењанин
sr_RSSerbian