ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележена 81. годишњица од трагичних догађаја првог ратног лета у Зрењанину

 Јуче је обележена 81. годишњица од трагичних догађаја првог ратног лета у Зрењанину, 1941. године на “Бошњаковом салашу”, у атару поред пута за Михајлово, када су на том месту погубљени од окупатора Зрењанинци Ружа ШулманВладимир Коларов КочаФранк Самуел Шандор и Кикинђани Алдан Тибериј и Стојан Арсенов.

Представници Организације резервних војних старешина Зрењанина и Града Зрењанина,као и сваке године, полођили су цвеће на спомен-обележје. У име локалне самоуправе  церемонији су присуствовали начелник Градске управе Милош Королија и начелница Одељења друштвених делатности Јелена Драгић.
Ружа Шулман и Коча Коларов били су симболи отпора против фашизма и немачке окупације, али и више од тога, јер је заједничким одласком у смрт прекинута и њихова љубавна прича.
Именом Руже Шулман названо је једно од првих нових стамбених насеља у послератном Зрењанину, а Улица Коче Коларова представља једну од најважнијих саобраћајница на територији МЗ “Доситеј Обрадовић” и градског језгра Зрењанина. Зрењанинска гимназија такође је једно време носила назив “Коча Коларов”.
Спомен-обележје на “Бошњаковом салашу”, дело је архитекте Тибора Бенцеа и  једно је од осам обележја посвећених људима и догађајима из периода Другог светског рата на територији Града Зрењанина која су обновљена у току последње четири године, у оквиру ширих активности локалне управе на ревитализацији спомен-обележја и меморијалних простора.
Извор и фото- Град Зрењанин
sr_RSSerbian