ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
У сусрет 37. „Данима пива“ : Када и како је настала манифестација?

У част 240 година производње пива у Зрењанину, 1986. године, настала је манифестација „Дани пива“ коју су тада организовали Туристички савез општине и Угоститељско предузеће „Војводина“ уз неколицину ентузијаста.

Манифестација је у почетку личила на вашар.  Градом дефиловали фијакери који су точили бесплатно пиво, позивајући суграђане на дружење и добро расположење. Свирали су и играли дечји ансабли, декламовали песници и сликали сликари, мирисала крај Бегеја рибља чорба…

Манифестација се од тада одржавала сваке године, крајем лета па до првих дана октобра, док није утврђен тачан период одржавања, а то је август, како је и дан данас. Организатори кажу да сваке године , око 20 хиљада људи дневно „прође“ кроз Зрењанин у току ове манифестације како би дегустирали одлична пива и уживали у сваке године богатијем програму.

Током манифестације „Дани пива“, Зрењанин постаје фестивалски град, јер се упоредо одвија више мањих фестивала, међу којима су: Међународни фестивал фолклора „Лала“, Фестивал тамбураша „Прим за примом, фестивал са пивом“, Фестивал традиционалног народног стваралаштва „Банатске вредне руке”, Међународни фестивал свадбених обичаја и Фестивал гајдаша, флураша, двојница и окарина.

Ове године, 37. „Дани пива“ биће одржани у периоду од 9. до 14. августа на две локације, Житном тргу и Тргу слободе уз веома богат музички програм.

sr_RSSerbian