ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Почео 19. Сусрет мреже европских села рода у Тарашу
  Град Зрењанин и насеље Тараш домаћини су 19. Сусрета мреже европских села рода који се сваке године одржава у организацији Немачке фондације за заштиту животне средине “ЕуроНатур”.

Сваке године домаћин је друга држава и неко од 15 европских села рода која су до сада понела то признање. Тараш је постао члан те породице 2015. године, када је успешно реализовао кандидатуру на нивоу Србије, у конкуренцији банатских Сакула и сремског Купинова, а уз подршку Града Зрењанина и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Свечано отварање организовано је јуче у Градској кући где су присуствовали представници седам европских села рода - из Немачке (Рихштат), Шпаније (Малпартида де Касерес), Пољске (Тикоцин), Грчке (Порос), Хрватске (Чигоч), Мађарске (Нађбајом), Бугарске (Белозем) и домаћини из Тараша, уз учешће челника Фондације “ЕуроНатур” и Града Зрењанина.

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина поздравио је присутне истакавши  да овај град са свим својим селима,поседује мноштво природних богатстава, различитог биљног и животињског света.

-Тараш је искористио тај свој природни положај, уз реку Тису, и посебну пажњу посветио управо родама, као неком свом заштитном знаку. Од самог почетка смо, у локалној самоуправи, подржали њихову иницијативу и пројекте, то чинимо и данас и драго нам је што смо у прилици да угостимо представнике седам европских села рода и пожелимо им најсрдачнију добродошлицу- рекао је Салапура.

Др Штефан Фергер, један од руководилаца фондације “ЕуроНатур” захвалио се домаћинима – и рекао  да се Фондација бави питањима која су у вези са заштитом и очувањем природе и природних ресурса и богатстава.

- Укупно имамо 15 села рода и свака земља има само једно село с титулом “Европско село рода”, тако да је то ипак једна специфичност и занимљивост. Подржавамо сеоске средине, рурална подручја, у њиховом одрживом развоју и промоцији њихових вредности и могућности - истакао је Фергер.

Фото- Град Зрењанин    

sr_RSSerbian