ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Потписан Уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће
  У Влади Србије јуче је потписан Уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће у граду Зрењанину. Уговор су потписали градоначелник Зрењанина Симо Салапура, директор компаније “Метито” Рами Гандур и в.д. директора ЈКП “Водовод и канализација” Зрењанин Предраг Бодирога. Свечаном потписивању присуствовали су и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији Мубарак Ал Дахери.

Влада Србије подржава поменути пројекат, и како је истакнуто, уложиће додатна средства у унапређење читавог система водоснабдевања. Председница Владе , између осталог, навела је да је проблем пијаће воде у Зрењанину не вишедеценијски, већ вишевековни, али је први пут кренуо да се решава 1985. године када је покушана изградња фабрике за пијаћу воду.

- Надам се да ми данас овим стављамо тачку на тај проблем и да ћемо у првом кварталу 2023. године имати технички исправну воду у Зрењанину, а у првом кварталу 2024. године и воду која је у потпуности исправна за пиће - навела је премијерка и додала:

- Нисмо желели да одустанемо, и нисмо желели да једноставно кажемо да оно што је изграђено оставимо као споменик неодговорности, нестручности и непрофесионализма, већ смо заиста, као што можете да видите и као што сте видели кроз читаву ову сагу, дали све од себе да пронађемо у свету довољно стручног и довољно доброг приватног партнера који ће преузети изграђену фабрику, додатно инвестирати и обезбедити да Зрењанинци имају воду за пиће. Брнабићева се захвалила компанији “Метито”  која је уложила око 3,5 милиона евра  како би преузела фабрику и која ће обезбедити додатних 18 милиона евра, колика је вредност инцестиције у постројење како би оно могло да произведе пијаћу воду за грађане до првог квартала 2024. године.

-Овим ће бити обухваћено централно градско језгро и први прстен око градског језгра, односно, биће обезбеђена пијаћа вода за неких 95.000 грађана Зрењанина, а на Градској управи даље стоји да разговарају о новим водоизвориштима и осталом, како би и руралне средине имале пијаћу воду и да тиме ставимо тачку на овај проблем као што стављамо тачку и у другим локалним самоуправама, пре свега у Војводини, где су и највећи проблеми са пијаћом водом и где у овом тренутку градимо фабрику за третирање воде у Кикинди која има сличан проблем са водом - навела је она.

- Шест месеци су трајали преговори са “Метитом” око овог уговора који је данас потписан, како би обезбедили грађанима Зрењанина обезбедили пијаћу воду, искористили сво знање и технологију коју поседује “Метито”, на начин да та цена буде најприхватљивија могућа и за грађане и за привреду у Зрењанину. Важно је да смо упоредо с тим решавали још један огроман проблем, а то је проблем водоводне мреже у Зрењанину, која је у лошем стању, више од 10 одсто цеви су и даље од азбеста, то све морамо да заменимо и да санирамо. Влада Републике Србије је, кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима, у то уложила 510 милиона динара, у комплетно санирање водоводне мреже и замену свих азбестних цеви, тако да када дође тренутак да имамо пијаћу воду, да немамо губитке и проблем у самој мрежи, већ да вода која дође до домаћинстава и која излази из чесме буде једнаког квалитета као она вода која је на изласку из фабрике. Ово радимо кроз јавно приватно партнерство, онако како смо морали или требали да урадимо од самог почетка пројекта - казала је још председница Брнабић и истакла да приватни партнер добија на управљање фабрику на 25 година, не само управљање већ и иневстицију у фабрику, а да локација и водоизвориште остају имовина Града Зрењанина, као и сама фабрика која се, након истека концесије, враћа на управљање граду.

Градоначелник Симо Салапура је истакао да је данас учињен велики корак ка решавању вишедеценијског проблема у Зрењанину, додавши да је у питању историјски тренутак за тај град.

-Хвала председници Владе Србије Ани Брнабић и њеном тиму на подршци коју су пружили Граду Зрењанину. Ово је додатна гаранција да овај пројекат има тежину, да може да успе и буде ефикасан када су у питању аспекти свих делова уговора. Верујем да је ово историјска страница за Град Зрењанин, један блистав период нашег рада и верујем да ће у нашем граду у првом кварталу 2024. године бити бистра и чиста, када очекујемо да ниједан Зрењанинац не купује флаширану воду - рекао је градоначелник Салапура.

Извор-Град Зрењанин

sr_RSSerbian