ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележен Дан устанка народа Србије у Другом светском рату
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац присуствовао је обележавању Дана устанка народа Србије у Другом светском рату. Церемонија је одржана поред споменика жртвама фашизма у Карађорђевом парку.

-На Ивандан, 7. јула 1941. године, одјекнули су први пуцњи против фашистичког окупатора на територији Србије. Три месеца након зверског бомбардовања Београда и поробљавања наше земље, слободарски народ подигао је устанак. Народ славне и херојске прошлости и земља победница у Првом светском рату, која се никада није мирила с окупацијом и страном војничком чизмом, учинили су оно што се морало и што је дубоко усађено у наше историјско трајање - да се супротстави непријатељу и злу, тада оличеном у фашизму и нацизму- рекао је Сантовац у свом обраћању.  

Споменик у Карађорђевом парку откривен је 1946. године, на месту страдања родољуба из Панчева и спомен-гробнице у којој је било сахрањено преко 200 страдалих са територије целог тадашњег среза, између осталих и Жарко Турински, Коча Коларов и Жарко Зрењанин - чији су посмртни остаци касније пренети на друге локације. Простор око споменика уређен је пре две године, као део ширих активности на обнови и уређењу спомен-обележја на територији града, о чему је заменик Сантовац посебно говорио.

Фото- Град Зрењанин    

sr_RSSerbian