ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Одржани 39. „Жетелачки дани“ у Мужљи
Минулог викенда одржани су 39. „Жетелачки дани“ у Мужљи. За организацију манифестације која слави жетву, жито и хлеб, задужени су Месна заједница “Мужља” и Удружење породичних газдинстава “Кластер Фокус”. „Жетелачким данима“ присуствовао је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истакавши на отварању манифестације да је неопходно чувати обичаје и традицију.

-То успешно раде организатори ове манифестације, ја им се на томе захваљујем и то је само још један подстрек за оно што треба Град Зрењанин да ради - да пружимо подршку и промоцији Мужље, подршку неговању старих традиција, заната и обичаја које имамо, јер је то нешто што нас дефинише, неки наш идентитет - поручио је градоначелник Зрењанина.

У оквиру програма манифестације, испред дома Мађарског културно-уметничког друштва “Петефи Шандор”,  одржан је пригодан културно-уметнички програм у ком су наступили чланови свих генерација МКУД “Петефи”. Након програма у центру Мужље, фестивалска поворка кренула је ка “Сунчаном језеру”, у Мужљанском риту, ка житном пољу на ком је одржано такмичење у косидби жита на традиционалан начин. Осим косидбе, обављен је  и богат “жетелачки доручак” - изложба и дегустација банатских гурманских специјалитета, као саставног дела сваке жетве, пре него што почне косидба.

Фото- Град Зрењанин  

sr_RSSerbian