ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Светски дан добровољних давалаца крви обележен у Зрењанину
Данас се обележава Светски дан добровољних давалаца крви под слоганом „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“. Тим поводом, Црвени крст у Зрењанину организовао је пријем и свечано уручење признања за вишеструке добровољне даваоце у Градској кући.

Заменик градоначелника Саша Сантовац поздравио је присутне и истакао да је добровољно давање крви од велиог значаја.

- Користимо прилику да укажемо на поштовање према онима који дају крв, и традиционално на овим пријемима, сваке године уручујемо захвалницу и то јесте један подстицај и другима да се придруже акцији. Оно што јесу чињенице, је то да је све више добровољних давалаца крви и то је значајно за целокупно наше друштво, јер на тај начин помажемо и другима- рекао је Сантовац.

Затим су уручена признања добровољним даваоцима крви који су до сада крв дали 75 и 50 пута. Седамдесет и пет пута крв су дали Најдан Стаменковић и Јован Сремац. По 50 пута крв су дали Недељко Станаћев, Драган Гараи, Синиша Николић, Слободан Стефанов, Золтан Молнар и Душко Марјански. Признања су добили и даваоци који су крв дали 35 пута.  

Награђени су и најуспешнији ученици основних и средњих школа са територије града, који су учествовали на ликовно-литерарном конкурсу “Крв живот значи”, а додељено је и признање “Широко срце”, за допринос у организовању акција добровољног давања крви - Ватрогасном – спасилачком батаљону, Техничком факултету „Михајло Пупин“, Медицинској школи Зрењанин и насељеном месту Перлез.

Александра Танасијевић, секретарка Црвеног крста у Зрењанину захвалила се представницима Града на помоћи додавши да је Светски дан добровољних давалаца крви добра прилика да се захвале свима на резултатима које је поменута организација остварила у прошлој години.

- Када је у питању 2021. година, кроз 48 акција добровољних давања крви, укупно је прикупљено 1963 јединице крви, а од почетка ове године кроз одржаних 26 акција, прикупљено је до сада преко 1000 јединица драгоцене течности- рекла је Танасијевић.

Секретарка Црвеног крста се посебно захвалила и градоначелнику Зрењанина, који још од студентских дана подржава и учествује у акцијама добровољног давања крви, па се тако и данас одазвао позиву и дао крв 44. пут.

извор и фото-http://www.zrenjanin.rs/

sr_RSSerbian