ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Промоција пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Adrion”– CIRCLЕ
У Градској кући одржана је промоција пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Adrion”– CIRCLЕ коју су организовали Град Зрењанин и Регионални центар за друштвено-економски развој Банат.

Градоначелник Симо Салапура истакао је да су на основу раније потписане Декларације, ђаци зрењанинских школа учествовали у  прикупљању е - отпада, али и да је  поред тога реализован још један пројекат који финансира Европска унија у оквиру Интеррег Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 – Adrion. Он је навео  и да Град Зрењанин у складу са Декларацијом Зелене агенде која је усвојена у октобру 2020. године у Софији континурирано спроводи активности на овом пољу и да овај пројекат представља предузимање конкретних мера у смислу унапређења и ширења знања о практичној одрживости принципа циркуларне економије.  

Градоначелник је истакао и да је један од циљева овог пројекта буђење свести најмлађе популације и њихово упознавање са потребом правилног прикупљања, селекције и одлагања опасног електричног отпада.  

Поред овог пројекта, рекао је градоначелник Салапура, Град Зрењанин путем jавних позива спроводи и мере у области суфинансирања домаћинстава за пројекте енергетске ефикасности и смањења емисије CО2 - замена столарије и котлова са надлежним министарствима, континуиране акције пошумљавања, озелењавања површина, санација постојећих паркова.  

У склопу реализације пројекта  укупно је прикупљено близу 10 тона е- отпада. Захваљујући заједничкој акцији Градске управе Зрењанин и ЈКП “Чистоћа и зеленило”, уз учешће Завода за јавно здравље Зрењанин, Високе техничке школе струковних студија и НИП Зрењанин, уз изузетну ангажованост поменутих школа, сва накнада од прикупљеног отпада додељена је школама учесницама пилот акција.

извор и фото- http://www.zrenjanin.rs/

sr_RSSerbian