ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Зрењанинском Хору „Коча Коларов“ статус нематеријалног културног наслеђа
Хор “Коча Коларов” из Зрењанина недавно је стекао статус нематеријалног културног наслеђа. Такође,   пројекат „50 златних година“ ЕУ фонд подржаће са пола милиона евра. Тим пројектом биће овековечено пола века рада диригента Мирка Булована са поменутим ансамблом.

– Након обављене редовне процедуре Европског музичког савета, Хор “Коча Коларов” стекао је статус нематеријалног културног наслеђа- истакли су  у „Интернационалном музичком центру“ који је припремио пројекат. На конкурсу Европског Музичког Савета, пројекат – „50 златних година“ (играно-документарни филм) добио је финансијску подршку из ЕУ Фонда за очување нематеријалног културног наслеђа и то је први буџет Фонда који стиже у Србију.

Реализација пројекта ће трајати до 36 месеци. Њиме је предвиђено да се кроз призму хора “Коча Коларов” и диригента Мирка Булована презентује музички (хорски) амбијент на територији бивше Југославије у другој половини 20. века.

Партнери на пројекту су медији из земаља у којима је хор наступао.  Пројектом је предвиђено да промоција филма буде одржана у свим земљама бивше Југославије.

Извор - https://ilovezrenjanin.com/

sr_RSSerbian