ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Пилот акције прикупљања електронског отпада у зрењанинским школама
У марту ове године у Зрењанину су почеле Пилот акције организованог прикупљања е-отпада, његовог преузимања, односно рециклаже и трајног збрињавања од стране овлашћеног оператера, под симболичним називом „Укључи се – Е Циклирај”. У поменутој акцији учествовала су Градска управа града Зрењанина, јавна предузећа и месне заједнице, затим Завод за јавно здравље, Висока техничка школа струковних студија и НИП Зрењанин, а укупно је прикупљено 3,8 тона електронског отпада.

Једна од низа активности односила се и на укључивање основних школа у поменуту акцију па су тако ученици основних школа  “Петар Петровић Његош”, “Жарко Зрењанин” и “Ђура Јакшић”, кроз различите игре подстакнути  на укључивање у процесе заштите животне средине и решавања локалних еколошких проблема. Ученици су се такмичили у прикупљању електронског отпада, а како су се сви досадашњи учесници Пилот акција одрекли накнаде за предати отпад, за најбољу школу биће обезбеђене вредне награде, док су неке школе организовале и међуодељенска такмичења.

Акција  „Укључи се – Е Циклирај”  саставни је део пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Адрион” – ЦИРКЛ, који зрењанински Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат, реализује у оквиру Interreg Јадранско-јонског програма сарадње – АДРИОН.  

фотографије: Регионални центар за развој "Банат" Зрењанин

sr_RSSerbian